Jaarbijeenkomst Stichting SBI 2020

Op donderdagmiddag 23 januari 2020 hield de Stichting SBI haar jaarbijeenkomst, tevens lustrumviering. De afgelopen 5 jaar is intensief gewerkt aan projecten op de gebieden Samenwerking, Bezinning en Inspiratie. Tijdens deze jaarbijeenkomst waren er 3 sprekers:

  • Klaas van Egmond, professor geowetenschappen aan de Universiteit Utrecht, spreekt over het moreel kompas, voor een hernieuwde Europese samenwerking, mede gericht op duurzaamheid.
  • Agnes Jongerius, ex-voorzitter FNV en thans coördinator Sociale Zaken voor de socialistische fractie in het Europees Parlement, licht toe wat dat parlement op sociaal-economisch terrein voor ons doet en wat dat betekent voor de samenwerking in Europa.
  • Piet Fortuin, voorzitter van het CNV wordt geïnterviewd over de rol van de vakbond in internationaal perspectief en over het morele kompas van het CNV.

Zie hieronder het interview dat Jaap Jongejan hield met Piet Fortuin:

Campus
In samenwerking met veel partners is in de achterliggende periode de Campus Landgoed Zonheuvel ontwikkeld. Een netwerk dat uit meer dan 30 bedrijven en organisaties bestaat. De samenwerking leverde onder meer Dialoogplein Nederland en het officiële predicaat SDG House op. Er ontstonden nieuwe verbanden in de samenwerking met Earth Charter NL. Inmiddels organiseren we het Prinsjesdagontbijt in Den Haag en zijn we onverminderd bestuurlijk actief in stichting Christelijk-Sociaal Congres (CSC) met zijn jaarlijks congres op ons landgoed. De afgelopen jaren hebben we twee boeken uitgegeven, Samenwerking, Bezinning en Inspiratie in de (post) polder (2017) en Werken aan een beziel(en)de organisatie en samenleving (2019). Het derde boek zal in 2020 verschijnen. Daarnaast hebben we aan veel andere boeken meegewerkt, waaronder Herinneringen aan Ruud Lubbers (2018). De inspiratie is ook gevonden in innovatieve arbeidsmarktprojecten als ‘’Van lucht werk maken’’, ‘’Vergeten groenten’’ en de ‘’Mensenbieb’’. En in de huidige initiatieven als ‘’Brief aan de toekomst’’, waarin het generatiedenken rond de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) een belangrijke rol speelt.

Programma

  • Opening: Jan Willem van den Braak (Voorzitter Raad van Toezicht st. SBI)
  • Inleidingen: Klaas van Egmond, professor geowetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Agnes Jongerius, ex-voorzitter FNV en thans coördinator Sociale Zaken voor de socialistische fractie in het Europees Parlement. (Reacties uit de zaal)
  • Interview: Piet Fortuin, voorzitter van het CNV wordt geïnterviewd door Jaap Jongejan (Reacties uit de zaal)
  • Presentatie: Artists in Residence: Colinda Bongers en Yavanne van Tiggelen nemen ons mee in een creatieve ervaring: “Als het stroomt” Water als levensbron, daar komt heel wat bij kijken… water is dan ook een thema dat u in 2020 regelmatig zal zien terugkeren op de Campus Landgoed Zonheuvel
  • Afsluiting: Jaap Jongejan (directeur bestuurder st. SBI) 7. Samenzijn met verrassende drankjes en culinaire hapjes

Vragen of opmerkingen?

Neem contact op met SBI en wij helpen je verder. Neem contact op

SBI

Meer weten over SBI en haar werkzaamheden? Meer over SBI