Nieuws

De 200 van Mertens – 6 september 2019

8 mei 2019

Op vrijdagmiddag 6 september 2019 organiseerden de Stichting VHV (vrienden van de historie van de vakbeweging) en de Stichting SBI een bijeenkomst over de 200 van Mertens…. op Campus Landgoed Zonheuvel (SBI) in Doorn (Amersfoortseweg 98). Voor de huidige generatie is ‘de 200 van Mertens’ een onbekend begrip, maar voor vele ouderen een herkenbare uitspraak.

Toen
Op zaterdag 19 oktober 1968 is NKV-voorzitter Jan Mertens afgereisd naar Sneek om het jubilerende NKV-district Friesland toe te spreken. Hier spreekt hij de gedenkwaardige woorden: “In Nederland hebben wij in ons economisch bestel te maken met wat ik zou willen noemen een lijnenspel. Onlangs hebben wij gesteld dat de hele economie in ons land in handen is van rond tweehonderd personen. Van een groep mensen die elkaar goed kent en elkaar frequent ontmoet in verschillende colleges. Het is zowel een machtige, financieel sterke als beangstigende
groep.

Vanaf 1968 is de onzichtbare machtsconcentratie, in handen van enkelen, een regelmatig terugkerend maatschappelijk thema. In 1998 (met een update in 2000) verscheen onder meer de Atlas van de macht. De vanaf 2006 jaarlijks verschijnende top 200 van De Volkskrant is eveneens een duidelijke erfenis van de ‘200 van Mertens’.

VIDEO VERTOOND OP DEZE BIJEENKOMST

(meer…)

Vanaf 3 april 2019 jl. is GITP MZ bv onderdeel van de stichting SBI

19 april 2019

De afgelopen jaren is er veel gebeurd op Landgoed Zonheuvel. SBI Training en Advies en FNV Formaat zijn samen SBI Formaat geworden. Sinds 1 januari 2017 is ook Odyssee bv onderdeel van de stichting SBI. Hotel en Conferentiecentrum Zonheuvel heeft de afgelopen jaren een flinke omzetgroei gehad. We kennen een grote toename van het aantal huurders in de afgelopen jaren.

 

Campus Landgoed Zonheuvel
Inmiddels zijn we het Huis van arbeidsverhoudingen, Dialoogplein Nederland maar ook SDG-house en zijn we, met zo’n 24 partnerbedrijven, Campus Landgoed Zonheuvel voor Samenwerking Bezinning en Inspiratie. We hebben onze eigen Campuskrant en we hebben onze filmstudio enz. Het bruist op de Campus Landgoed Zonheuvel en …  het is nog niet klaar …

Arbeidsverhoudingen
De wereld van arbeidsverhoudingen en medezeggenschap is volop in beweging. De zoektocht van organisaties naar samenwerking in het bedrijf met medewerkers kennen we als geen ander. De uitdagingen waar ondernemingsraden en vakbonden voor staan, of eigenlijk waar alle sociale partners voor staan. De wispelturige politiek…. De wereld is in beweging. Afijn, argumenten genoeg om ons in te blijven zetten als SBI Formaat, Odyssee, Hotel  en Conferentiecentrum Zonheuvel en SBI Beheer voor vooral menswaardig werken, voor goede medezeggenschap en dito arbeidsverhoudingen.

logo_gitp.svg

Welkom GITP MZ bv
Dit doen we al in veel bedrijven, maar we gaan dat in nog meer bedrijven doen. Vanaf 3 april jl. is GITP MZ bv ook onderdeel van de stichting SBI. Een nieuwe organisatie erbij met een aanvullende medezeggenschaps-markt op het gebied van consultancy, advies en training. GITP MZ bv heeft, net als Odyssee en SBI Formaat, een hoge kwaliteit van dienstverlening en een gezonde exploitatie.

 

 

Vragen of opmerkingen?

Neem contact op met SBI en wij helpen je verder. Neem contact op

SBI

Meer weten over SBI en haar werkzaamheden? Meer over SBI