Nieuws

Jaarbijeenkomst Stichting SBI 2020

5 februari 2020

Op donderdagmiddag 23 januari 2020 hield de Stichting SBI haar jaarbijeenkomst, tevens lustrumviering. De afgelopen 5 jaar is intensief gewerkt aan projecten op de gebieden Samenwerking, Bezinning en Inspiratie. Tijdens deze jaarbijeenkomst waren er 3 sprekers:

  • Klaas van Egmond, professor geowetenschappen aan de Universiteit Utrecht, spreekt over het moreel kompas, voor een hernieuwde Europese samenwerking, mede gericht op duurzaamheid.
  • Agnes Jongerius, ex-voorzitter FNV en thans coördinator Sociale Zaken voor de socialistische fractie in het Europees Parlement, licht toe wat dat parlement op sociaal-economisch terrein voor ons doet en wat dat betekent voor de samenwerking in Europa.
  • Piet Fortuin, voorzitter van het CNV wordt geïnterviewd over de rol van de vakbond in internationaal perspectief en over het morele kompas van het CNV.

Zie hieronder het interview dat Jaap Jongejan hield met Piet Fortuin:

(meer…)

De 200 van Mertens – 6 september 2019

8 mei 2019

Op vrijdagmiddag 6 september 2019 organiseerden de Stichting VHV (vrienden van de historie van de vakbeweging) en de Stichting SBI een bijeenkomst over de 200 van Mertens…. op Campus Landgoed Zonheuvel (SBI) in Doorn (Amersfoortseweg 98). Voor de huidige generatie is ‘de 200 van Mertens’ een onbekend begrip, maar voor vele ouderen een herkenbare uitspraak.

Toen
Op zaterdag 19 oktober 1968 is NKV-voorzitter Jan Mertens afgereisd naar Sneek om het jubilerende NKV-district Friesland toe te spreken. Hier spreekt hij de gedenkwaardige woorden: “In Nederland hebben wij in ons economisch bestel te maken met wat ik zou willen noemen een lijnenspel. Onlangs hebben wij gesteld dat de hele economie in ons land in handen is van rond tweehonderd personen. Van een groep mensen die elkaar goed kent en elkaar frequent ontmoet in verschillende colleges. Het is zowel een machtige, financieel sterke als beangstigende
groep.

Vanaf 1968 is de onzichtbare machtsconcentratie, in handen van enkelen, een regelmatig terugkerend maatschappelijk thema. In 1998 (met een update in 2000) verscheen onder meer de Atlas van de macht. De vanaf 2006 jaarlijks verschijnende top 200 van De Volkskrant is eveneens een duidelijke erfenis van de ‘200 van Mertens’.

VIDEO VERTOOND OP DEZE BIJEENKOMST

(meer…)

Vragen of opmerkingen?

Neem contact op met SBI en wij helpen je verder. Neem contact op

SBI

Meer weten over SBI en haar werkzaamheden? Meer over SBI